Općenito

Sigurnost podataka

Sigurnost nam je na prvom mjestu, te smo s naše strane uveli više rješenja kako bi zaštitili Vaše podatke i privatnost. No sigurnost podataka također uvelike ovisi i o Vašim postupcima.

Ukoliko želite saznati više o sigurnosti na internetu i kako se zaštiti od potencijalnih internet prijevara, više informacija možete pronaći na našem Blog postu Internet prijevare.

Passwordi – lozinke


Passwordi (lozinke) pružaju prvu liniju obrane od neovlaštenog pristupa računalu, e-mailovima ili hosting paketu. Što je jača lozinka, to ste bolje zaštićeni od potencijalnih napadača, stoga nemojte odabrati lozinke koje je lako pogoditi. Neke od najgorih, i nažalost najčešće korištenih lozinki su 123456, password, admin ili ime i prezime korisnika.

Dobar password ima sljedeće karakteristike:

 • Dug je najmanje osam znakova
 • Ne sadrži korisničko ime, ime korisnika, ili naziv tvrtke
 • Ne sadrži cijelu riječ
 • Značajno se razlikuje od prethodnih lozinki koje je korisnik koristio
  Sadrži velika i mala slova, brojeve te posebne simbole (~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – +, itd.)
 • Preporučamo korištenje nekog od dostupnih random password generator aplikacija (koje su također integrirane i u Vaš control panel), i spremanje passworda u neku od password manager aplikacija poput Revelation-a ili KeePassX.

Imajte na umu da se napadači mogu vrlo lako doći do passworda spremljenih u tekstualnim datotekama ili u Internet pregledniku. Za više informacija o passwordima posjetite naš blog post Čuvanje passworda.


Sigurnost operativnih sistema


Svi operativni sistemi su podložni napadima, no pošto je Windows ipak najpopularniji OS korišten u većini tvrtki i ureda, najpodložniji je svim vrstama napada. Postoji čitava paleta malwarea i virusa dostupnih za Windows OS, te se vrlo lako i uspješno šire putem e-mailova ili zaraženih stranica.


Linux operativni sistemi su bolje zaštićeni u odnosu na Windowse pošto se radi o open-source operativnom sistemu. Na svaku prijavu potencijalnog sigurnosnog propusta, zajednica će izbaciti zakrpu tako da se u pravilu problemi puno brže riješavaju.


Sigurnost web aplikacija


Web aplikacije su najčešće izložene različitim vrstama napada (DDoS, SQL injekcije, itd) – napadi koji su posebno olakšani nedovoljno pažljivo napisanim PHP skriptama ili zastarjelim aplikacaijama, temama ili pluginovima. Osigurajte svoju web stranicu od napada tako da je na vrijeme nadograđujete, te se pobrinete da si u sve dodatne skripte, pluginovi i teme također ažurirani na najnoviju verziju.


Ukoliko na paketu imate instalirane druge aplikacije (tipa Joomlu koju ste prethodno isprobali, ili nekakav testni WordPress), obrišite ih sa paketa. Čak i ako se ne koriste aktivno, zastarjele aplikacije predstavljaju potencijalni sigurnosni problem.

Savjeti za bolju sigurnost Vaših podataka:

 • Redovno skenirajte računalo s pouzdanim antivirusnim i antimalware softverom. Ukoliko sken otkrije bilo kakve sumnjive programe ili datoteke, odmah ih uklonite.
 • Redovno ažurirajte operativni sistem Vašeg računala, Vaše web aplikacije, teme, pluginove i sve ostalo na hosting paketu.
 • Nemojte unositi Vaš password ako ste otvorili link u e-mailu sa nepoznate ili nepouzdane stranice. Uvijek se spajajte na e-mail putem provjerenih URL-ova.
 • Koristite dobar password. Nemojte ga zapisati, poslati ga putem e-maila, ili dati nekome. Mi Vas nikada nećemo pitati Vaš password.
 • Ako se ulogiravate putem javnih mreža i računala, odlogirajte se, nemojte ostavljati Vaše Korisničke stranice ulogirane, ili Vaš e-mail otvoren.
 • Ukoliko sumnjate da netko ima neovlašten pristup Vašem hosting paketu, odmah promjenite password.