E-mail račun
Financije
Korisničke stranice
Općenito
Savjeti i trikovi

Spoofing i phishing, što trebate znati?

Jeste li nedavno primili e-mail u kojem ste dobili obavijest da je Vaša domena deaktivirana i da kliknete na link da biste je ponovno aktivirali? Vjerojatno je to bio pokušaj prijevare da vam iznude novac ili ukradu lozinke za usluge.

VAŽNO! Takve poruke nisu poslane od strane Plus Hosting Grupe nego od trećih strana koje se pretvaraju u porukama da su Plus Hosting.

Kako možete znati da se radi o prijevari i što trebate učiniti? Pročitajte u nastavku teksta.

 

Što su spoofing i phishing?

Proteklih mjeseci naši korisnici bili su na meti nekoliko phishing kampanja koje su se neprestano razvijale. Napadačima koji šalju ovakve email-ove cilj je da vas pokušaju prevariti na način da otkrijete svoje podatke za prijavu ili detalje kreditne kartice.

Spoofing je kada netko tko šalje e-poštu čini kao da ta ista e-pošta dolazi od nekog drugog (u ovom slučaju, Plus Hostinga) kako bi prevario treće strane da daju informacije koje bi inače dali navodnom pošiljatelju e-pošte.

Phishing je pokušaj krađe podataka za prijavu ili bankovnog računa.

 

Primjeri lažne pošte:

 

Naslovi phishing poruka redovito se ažuriraju. Tijekom posljednjih nekoliko dana, predmeti koje smo dokumentirali su:

FW: Vaša domena je deaktivirana – <domena>

Fwd: Server <email adresa> – Lozinka je istekla 20 Sep 2023

Napadači se u ovim porukama pretvaraju da su Plus Hosting i iskorištavaju osjećaj hitnosti kako bi pokušali dobiti podatke o vašem bankovnom računu.

Kako reagirati na phishing

Ako ste primili bilo koju od ovih poruka e-pošte, ni pod kojim okolnostima nemojte kliknuti vezu u njima.

Neovisno se prijavite na svoj Plus Hosting korisnički računa na https://plus.hr/ račun kako biste provjerili datum isteka vaših usluga.

Nije potrebno prosljeđivati email našoj korisničkoj podršci. Poruke koje su poslane prema Vama nismo poslali mi kao vaš pružatelj usluga domene, hostinga i email-a.

Ako ste kliknuli na poveznicu i prijavili se na lažnu verziju Plus Hosting stranice, trebali biste pretpostaviti da je vaša lozinka kompromitirana.

Preporučujemo da se povežete sa svojim Plus Hosting računom na https://plus.hr/ i promijenite lozinku što je prije moguće

 

Ako ste platili kreditnom karticom na web-mjestu povezanom u phishing e-poruci preporučujemo da transakciju odmah prijavite kartičnoj tvrtki ili banci.

Oni će vam moći reći što dalje učiniti, konkretno kako podnijeti prijavu nadležnim tijelima.

Kao i kod svih pružatelja usluga e-pošte i hostinga, Plus Hosting tehnički timovi također rade na uvođenju protumjera kako bi ograničili utjecaj na naše klijente.

Suočeni s ovim protumjerama, sami prevaranti neprestano razvijaju svoje mogućnosti mijenjajući adrese e-pošte, sadržaj poruke ili korištenu web stranicu.

Prije bilo kakve akcije provjerite da u adresnoj traci uvijek stoji https://plus.hr/. Ako Vas link redirekta na neku web stranicu koja nije Plus Hosting, odmah izađite i nemojte upisivati svoje podatke niti podatke bankovne kartice.