DNS
Domene

Što je DNS?

DNS (eng. Domain Name System) je distribuirani hijerarhijski sustav Internet poslužitelja u kojem se nalaze informacije povezane s domenskim nazivima, tj. o povezanosti IP adresa i njihovih logičkih (simboličkih) imena.

Ukoliko ne znate koje DNS adrese morate koristiti na nazivu domene, molimo da nas kontaktirate sa e-mail adrese na koju glasi korisnički račun unutar kojeg je naručen hosting račun.
Iz sigurnosnih razloga ne dajemo popis naših dns adresa ukoliko kod nas nemate zakupljen hosting račun.

Zašto je DNS važan ?
Da bi vaša domena radila sa hosting računom koji je instaliran na nekom web serveru, na domeni morate upisati DNS adrese koje su dodijeljene tom web serveru.

Kada promijenim DNS adrese, koliko je potrebno čekati da naziv domene proradi?
Ne bi trebalo proći više od 24 sata. Ukoliko prođe više od 72 sata (i drugi mogu vidjeti vašu stranicu, a vi ne možete), morat ćete kontaktirati vašeg internet providera jer iz nekog razloga njihov DNS server nije obnovio DNS zapise za vašu domenu.

Kako da znam koje DNS adrese moram koristiti prilikom izmjene?
U poruci sa podacima naručenog hosting računa naze se i DNS adrese koje morate podesiti na domeni. I zapamtite, potrebno je i do 72 sata prije nego što će upisane DNS adrese stupiti na snagu kod svih internet providera.

DNS pojmovi koji se često spominju:

A record

A record povezuje domenu sa fizičkom IP adresom računala (ili u našem slučaju servera) na kojem se nalaze servisi i sadržaj stranice.

Moguće je imati više A zapisa pokazuje za istu IP adresu, kao u primjeru www.google.com.

CNAME

CNAME (Canonical Name record) record povezuje alias (zamjensku domenu) sa drugom domenom ili canonical domenom. Pojednostavljeno – jedna domena pomoću CNAME-a može biti zamjenska domena za drugu.

U praksi, ako u preglednik upišete “plus.hr”, ta domena će vas preusmjeriti na domenu “plus.hr”. U tom slučaju se radi o CNAME zapisu.

MX record

MX (Mail Exchange) record usmjerava e-mailove domene na server na kojem se nalaze e-mail računi korisnika. Ukoliko MX record ne postoji, e-mailovi se isporučuju koristeći A record.

Moguće je podesiti više e-mail servera koji će se koristiti za slanje i primanje e-mail poruka, te redoslijed u kojem će se koristiti.

NS – name serveri

Name server (NS) record označava koji će serveri biti nadležni za DNS informacije određene domene.

Najčešće postoje primarni i sekundardni name serveri zaduženi za domenu.

TTL vrijednost

Time To Live (TTL) je vrijednost u DNS zapisu koja označava koliko sekundi treba proći prije nego što promjena DNS zapisa bude vidljiva. Svi DNS zapisi imaju TTL vrijednost. Primjerice, ako sada napravite promjenu na DNS zapisu koji ima TTL od 86400 sekundi, ona neće biti vidljiva sve dok ne istekne 24 sata.

TTL je vrlo bitan kod migracija sa servera na server. Prvi korak kod svake migracije je spuštanje TTL vrijednosti na 5 minuta, kako bi u slučaju nekog problema kod migracije trebalo svega 5 minuta da promjena bude vidljiva.

Primjer DNS zapisa (DNS recorda) domene

U primjeru ispod možete vidjeti sljedeće:

  • Domena sashatest.com.hr ima TTL od 14400 sekundi. To znači da će za svaku promjenu na DNS zapisima trebati proći 4 sata kako bi postala vidljiva. 
  • Sadržaj domene sashatest.com.hr se nalazi na serveru sa IP adresom 178.218.162.66
  • Ako u preglednik upišete www.sashatest.com.hr, to će vas odvesti na sashatest.com.hr.
  • Itd.